Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка. "Категорично заявявам, че не желая да ставам част от опитите за политическа употреба на МВР", обяви той. Сред мотивите си той открои невъзможността да работи в настоящата ситуация. По думите му обвиненията към него са грозни и нямат никакво основание. Тодоров благодари за доверието на президента Румен Радев и каза, че остава приятел на всички служители на вътрешното министерство. 

"За мен постът не е самоцел. Аз имам чест и достойнство – без тях няма как да бъдеш истински служител на реда. Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка, нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина", каза Петър Тодоров.

Според него мотивите да се иска неговото отстраняване нямат никакво отношение към работата му, а са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите. Професионалната оценка за свършеното от мен и колегите ми, са Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г, каза още Тодоров. 

"Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато", каза Тодоров пред медиите.

Той допълни, че при встъпването си в длъжност Калин Стоянов заявил на служителите в МВР, че е "един от нас". Всеки ден оттогава доказва, че това не е вярно. Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск, посочи Петър Тодоров.

"На всички колеги с униформи искам да кажа – нито крачка назад, ние сме призвани да работим за гражданите. Винаги ще имате приятел в мое лице. Благодаря за доверието на президента и за подкрепата, която имам и в момента", каза още Тодоров.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев е отказал да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров. Официалният документ и мотивите към него са изпратени до Министерството на вътрешните работи, потвърдиха от там. "Ще продължим да работим трудно", така вътрешният министър Калин Стоянов коментира отказа на държавния глава, преди да стане ясно, че той ще подаде оставка. 

"Има различия между главния секретар на МВР и екипа на ведомството по отношение на това как трябва да бъде координирана и осигурена организацията на работата", заяви преди седмица премиерът Николай Денков, а мотивите обясни тогава министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Сред причините той посочи и нарастването на престъпността в страната и по-конкретно извършването на редица убийства при битови скандали или насилие над жени, убийството в Цалапица и случаят с Ангел Христов от братя Галеви.

Днес обаче, седмица по-късно, стана ясно, че президентът няма да съгласува предложената смяна на главния секретар. Това потвърди  министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след днешното правителствено заседание.

Отказът на Радев беше очакван, след като преди седмица той разпространи позиция, в която обяви мотивите за исканата смяна като цитирам: „изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка във вътрешното министерство.“

През ноември миналата година Петър Тодоров също подаде оставка като главен секретар на МВР заради инцидент, при който полицай беше блъснат от кола с мигранти и в последствие почина. Тогава президентът не разписа указ за освобождаването му. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм