„Честността на вота е без алтернатива. Затова опитите за купуване на гласове и за опорочаване на изборите по какъвто и да било друг начин ще срещат нашата категорична съпротива. Искам много ясно да заявя: служебният кабинет подготвя изборите, но не участва в тях. Предстои предизборна кампания, меко казано напрегната. В тази ситуация сме длъжни да останем хладнокръвни от първия до последния ден на това правителство“. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев преди началото на първото заседание на служебното правителство.

Главчев уточни, че стартира интензивна подготовка на честни и свободни избори на 9 юни. Подчерта, че това е приоритет, който ще бъде следван стриктно със спазване на Конституцията и законите на страната, в тясна координация с ЦИК. Служебният министър-председател заяви и, че освен за предстоящите избори, кабинетът ще работи и върху неотложните въпроси и проблеми на обществото: 

„Държавата няма режим на изчакване. Неотклонно ще сме на работното си място, за да гаратираме спокойната и ефективна работа на институциите. Предстои ни мандат, в който съм убеден, че ще свършим много работа в интерес на хората“.

Темата за изборите зад граница коментира и служебният външен министър Стефан Димитров пред журналисти след заседанието на Министерски съвет. Той обясни, че получените средства за организацията на изборите в чужбина са достатъчни. И посочи, че неговото ведомство ще се опита да се намали напрежението, което по думите му вероятно ще има около организирането на вота. На въпрос дали ще бъдат открити повече секции в чужбина с оглед провеждането на изборите през летния сезон, министърът коментира, че това ще се уточни, след като приключи процедурата по определяне на секциите.

Чуйте още в прикачения звуков файл.