Държавният глава Румен Радев започна консултациите с парламентарните групи за съставяне на правителство. Първи на „Дондуков“ 2 дойдоха от „ГЕРБ-СДС“. Радев обърна внимание, че времето е водещият фактор за съставяне на правителство и за приемането на държавния бюджет и важните законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и Еврозоната.

Радев към ГЕРБ: Имате водеща роля за решаване на неотложни въпроси

Според Радев, ако се състави бързо редовно правителство, има време за всички закони. Той попита колко време им е необходимо за важните закони и за преговорите за правителство.

Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че до края на месец май, началото на юни парламентът ще е успял да разгледа голяма част от законопроектите.

Борисов: Няма да съм номинацията за премиер, бил съм три пъти за щастие

А след консултациите Борисов обяви, че няма да е премиер в следващ кабинет и заяви, че е поискал от Радев да забави с няколко дни процедурата по връчването на първия мандат.

Според Борисов е грехота единомислието, което имат с „Продължаваме промяната-Демократична България“ да бъде проиграно само за да не загубят избиратели.

Петков пред Радев: Не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ

Той уточни, че все още нямат постигнато съгласие с „Продължаваме промяната-Демократична България“ за формирането на кабинет нито с първия, нито с втория мандат.

След ГЕРБ на „Дондуков“ 2 дойдоха и от „Продължаваме промяната-Демократична България“. Те поискаха служебното правителство да внесе държавния бюджет час по-скоро и дадоха заявка, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат, а ще предложат свой с втория.

Радев се среща с останалите партии в петък

"Националният съвет на ПП-ДБ каза ясно, че не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ, но сме готови да направим правителство с втория мандат", категоричен бе Петков.

"Радвам се, че стигаме до законодателните приоритети. Вече има разбиране в обществото и партиите, че публичните финанси трябва да се управляват по начина, по който парите да стигат до всички български граждани и фирми, а не до избрани граждани и фирми", коментира съпредседателят на ПП Асен Василев.

От своя страна Радев използва случая, за да отправи критики към предходния парламент, че не е използвал пълноценно времето, което им е дал.

Утре, 21 април, консултациите при президента продължават и с останалите 4 парламентарни групи.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм