Убедена съм, че има широк консенсус в българското общество по темата за преговорите със Северна Македония. Доказателство за това е още 10-и януари КСНС при президента, където има и политически консенсус, което също е много важно. Всички парламентарно представени партии единодушно подкрепиха националната позиция.

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска в "Седмицата" на Дарик радио.

Трябва ли Румен Радев да свика КСНС?

"По отношение на националната позиция няма промяна. По закона за КСНС президентът е този, който решава кога да се свика КСНС. Ако има позитивен прогрес, надграждащ нашата позиция, например в разговорите с колегите от Скопие, който излиза от рамковата позиция, тогава може би ще има нужда от КСНС и впоследствие решение от Народното събрание", коментира Генчовска.

Петков поиска от Радев да свика КСНС по темата за Северна Македония

Тя изрази очакване "с колегите от Скопие да седнем вече скоро на една маса". "Нашата поцизия те я знаят много добре, Очевидно и на тях им трябва време", посочи външният министър.

Има ли напрежение между София и Скопие?

По думите на Генчовска няма напрежение нежду външните министерства на България и Северна Македония. "Просто очакваме един конструктивен диалог от тяхна страна", добави тя.

"Натиск има, аз самата го усетих в понеделник на Съвет външни работи, където една от темите беше "Стабилност на Западни Балкани", а фокусът беше преместен върху разширяването. Доста сериозен натиск. Те наистина не искат да ни разберат. Аз съм спокойна, защото нашата позиция е ясна и силна. Мисля че с постоянство, със спокоен тон и най-вече диалог може да има разбиране", заяви Теодора Генчовска.

Балабанов: Потвърждават се подозренията, че премиерът е поел ангажимент за РСМ

Тя посочи, че много важен елемент е Договорът за добросъседство, за изпълнението на който трябват гаранции в самата преговорна рамка.

Има ли разделение между коалиционните партньори?

"Още на 10-и януари внесохме доклад, който беше предмет на обсъждане в рамките на КСНС за състоянието на преговорите със Северна македония и Албания. Още тогава ние посочихме някои обективни и субективни фактори, които имахме усещане, че може да отклонят процеса и да повлияят на отношенията в коалицията. За съжаление това се случи.

Кирил Петков: Твърдата позиция на България помогна на целия ЕС

Трябва всички институции – Народно събрание, Министерски съвет - трябва да имат доверие на външно и на екипа му, защото те наистина работят в защита на националния интерес. Надявам се, че това вече е разбрано и ще използваме периода пред нас да свършим конструктивна работа", каза министърът на външните работи.

Работата на премиера с МВнР

Теодора Генчовска изрази мнение, че с външно министерство може да се работи и по-добре.

Вархели очаква София да даде „зелена светлина“ на преговорите с РСМ до дни

"С колегите сме хора с административна памет и институционалисти. Свикнали сме всичко да се случва по структуриран ред, да има кореспонденция, нормална комуниакция. Просто отне малко време, нормално е. Надявам се, че ръката, която сме протегнали, ще бъде поета и ще се работи чисто институционално", обясни външният министър.

Позицията на България за войната в Украйна

"Агресията на Русия в Украйна още в самото начало е осъдена безкомпромисно не само от мен, а и от другите колеги. Мисля че има различни виждания за това как да подпомагаме Украйна, но има решение на Народното събрание, което изразява волята на представителите на българското общество. Аз се съобразявам с решението на Народното събрание", посочи Генчовска.

Радев: Добрите намерения на правителството тепърва трябва да намерят законодателна подкрепа

Тя припомни, че има и други аспекти, където можем да бъдем полезни - според нея трябва да сме малко по-активни по отношение на хуманитарната помощ, която България предоставя. 

Реципрочност на дипломатите в Москва и София

По отношение на дипломатите в Русия и България, министърът на външните работи коментира, че бройката е абсолютно несъразмерна. В България те са много повече.

Митрофанова: Използването на думата „корупция“ по адрес на Путин е обида

"Това, което сме предприели - имаме право да поискаме реципрочност, този процес вече е стартиран", обясни Генчовска. 

Целия разговор с Теодора Генчовска чуйте във видеото. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм