Газопроводът "Северен поток-1" работи в момента само с една от шест турбини, обяви днес руският гигант "Газпром", цитиран от Ройтерс. 

Газовата компания отново потвърди, че западните санкции възпрепятстват доставката на една от турбините от Германия, която бе изпратена за техническа обслужване в Канада. 

Тепърва ще има недостиг на газ, според шефа на „Булгаргаз“

Според "Газпром" други турбини също се нуждаят от ремонтни дейности.

Руският гигант съобщи, цитиран от ТАСС, че се опасява, че ще е невъзможно други двигатели за "Северен поток" да бъдат ремонтирани в Канада заради транспортирането им през Германия.

„Газпром“: Санкциите пречат за доставка на турбината

Санкционните режими на Канада, ЕС, Великобритания и несъответствието на текущата ситуация с настоящите договорни задължения от страна на "Сименс" (Siemens) правят доставката на турбината невъзможна, отбелязаха вчера от "Газпром".

Говорителят на германското правителство Волфганг Бюхнер обаче заяви, че не са необходими допълнителни гаранции за доставката на турбина за "Северен поток-1" за Русия, тъй като този агрегат не е обект на санкции.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм