„Газпром Експорт“ ще спре доставките на газ за водещата датска енергийна компания Ørsted и Shell Energy Europe Limited на 1 юни поради неплащане на доставения през април газ и отказ за плащане в рубли, се казва в изявление на компанията.

"Към края на работния ден на 31 май (крайният срок за плащане, предвиден в договора) „Газпром Експорт“ не е получил плащане от Ørsted за доставките на газ през април. Поради това „Газпром Експорт“ уведоми Ørsted за спиране на доставките на газ от 1 юни 2022 г. и до извършване на плащане в съответствие с процедурата, установена с указа на руския президент", се казва в изявлението.

ЕС ще намали износа на руски петрол с 92% до края на годината

Освен това руският холдинг ще спре доставките на газ за Shell Energy Europe Limited по договора за доставка за Германия от 1 юни - също поради неплащане на доставения през април газ. Максималният годишен обем на доставките по този договор е 1,2 млрд. куб. м, уточнява „Газпром“.

Двете чуждестранни дружества са уведомили „Газпром Експорт“, че не възнамеряват да извършват плащания за доставения газ в рубли в съответствие с указа на руския президент и по схемата, предложена от „Газпром Експорт“.

През 2021 г., по данни на руската Федерална митническа служба, Русия е изнесла около 1,97 млрд. куб. м природен газ за Дания.

По-рано „Газпром“ потвърди пълното спиране на доставките на газ за холандския търговец на газ GasTerra поради неплащане в рубли. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм