"Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ – както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители на РСМ", заяви Гълъб Донев по време на съвместен брифинг с колегата си от Северна Македония Димитър Ковачевски, който пристигна на еднодневно посещение в София, предаде репортер на БГНЕС.

Ковачевски: Заедно с България ще се обединим да намерим решение за снабдяване с електроенергия

Донев поясни, че двамата с Ковачевски са обсъждали сътрудничеството по линия на предоставяне на ток за РСМ да обхване периода до 31 март 2023 година.

"От сряда смесена работна група започва работа по сключване на договор в областта на електроенергията", потвърди Донев, казаното и от Димитър Ковачевски.

Ще бъдат постигнати и договорености за складиране на природен газ в "Чирен", така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности, заяви българският министър-председател.

Гълъб Донев ще се срещне с Димитър Ковачевски

Той съобщи още, че двамата са се договорили и за задълбочаване на взаимното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, както и всички договорености по протоколите на Междуведомствената комисия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм