На 9-и декември (петък) от 18:30ч. в клуб КЕВА фондация Emprove ще представи първия тираж на комплекта карти “Пробуждане между редовете”. Колодата представлява умалена версия на 30-те вълнуващи истории и илюстрации от изложбата със същото име, която по-рано тази година хвърли светлина върху преживяванията на жени, преминали през емоционално или физическо насилие. Освен естетическа и колекционерска стойност, картите имат и терапевтични ползи, като към комплекта са описани различни видове игри и задачи за себеопознаване, вдъхновение, увереност и кураж. На събитието са добре дошли всички почитатели на българското изкуство и поддръжници на каузата на Emprove.

Първите 60 човека ще получат като индивидуален подарък една от картите със специално послание. Входът ще бъде свободен, а 1 лв. от всяка консумация ще бъде дарение за дейността на фондацията. Посетителите ще могат да опитат и специално създадения за повода коктейл Ранобудна. В духа на предстоящите празници, Emprove препоръчват картите “Пробуждане между редовете” като прекрасна идея за коледен подарък с кауза. За допълнително настроение в клуб КЕВА фондацията и гостите ще отпразнуват първия тираж на комплекта с акустична музика на живо от победителката в „Гласът на България“ от 2018г. - Ния Петрова NIYA.

Колодата карти събира въздействащо изобразително изкуство, родено от истории за женската сила и трансформирано през субективния поглед на артиста. През 2021 г., с подкрепата на Британското посолство в България е организиран професионален курс по творческо писане при британските автори Д-р Уил Бъкингам и Д-р Хана Стивънс (www.windandbones.com). Курсът е насочен към #ЖенитеSurvivors – първа по рода си общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Това резултира в създаването на 30 микро истории в жанра флаш фикшън, с „Пробуждането“ като водеща тема. На този курс жените имат възможност да придобият ново умение и да излеят душата си в писмена
форма по един деликатен и красив начин. A с това доказат, че изкуството е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват - както за създателите му, така и за неговите ценители.

В създаването на картините към „Пробуждане между редовете“ участват популярни български илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти, обединени в желанието да дадат гласност на проблема с физическото и емоционалното насилие. В началото на 2022 г. те получиват по една или повече истории, написани от #ЖенитеSurvivors, които впоследствие всеки от тях претворява в картина. Фондация Emprove решава да даде нов живот на произведенията, под формата на комплект карти, за да пробудят още повече хора за вътрешната сила, която всеки от нас носи.

За фондация Emprove

Мисията на Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на общността #ЖенитeSurvivors, които оттук насетне подкрепят други жени по пътя им към промяна и нов живот.