Финландия ще достави нови оръжия за Украйна, заяви днес министър-председателят Сана Марин, три седмици след като скандинавската страна наруши дългогодишната си политика относно доставките на оръжие.

Пратката "включва оръжейна помощ за Украйна", заяви Сана Марин пред журналисти в Брюксел, където държавните глави на ЕС се срещнаха, за да обсъдят по-нататъшни санкции срещу Русия.

Радев: 10 години ще чакаме изтребителите F16

"Не разкриваме подробности, за да сме в състояние да гарантираме, че доставката ще пристигне безопасно в Украйна", каза Марин и добави:

"Трябва да сме готови да подкрепим Украйна, докато трае войната."

ООН прие нова резолюция за незабавно спиране на войната в Украйна

Четири дни след като Русия нахлу в Украйна, Финландия наруши дългогодишния си принцип да не доставя оръжия в зони на военни действия и обяви, че ще изпрати противотанкови оръжия, автомати и боеприпаси на Киев.

Няколко държави, сред които Швеция, Обединеното кралство и Германия, обявиха тази седмица нови доставки за Украйна след отправените от президента Владимир Зеленски искания към ЕС и НАТО да увеличат военната си помощ.

Срещата на върха на НАТО приключи, Алиансът с твърди стъпки срещу агресията на Русия

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика тревога във Финландия, която е била част от Руската империя повече от 100 години, водила е две войни с Москва през миналия век и има обща сухопътна граница с Русия от 1340 км.

По време на Студената война Финландия беше принудена от Кремъл да остане извън каквото и да било сътрудничество със Запада в областта на отбраната и оттогава остана военно необвързана, въпреки че се присъедини към Европейския съюз през 1995 г.

НАТО одобри решението за разполагане на бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия

Според редица неотдавнашни социологически проучвания обаче нападението на Русия над Украйна е увеличило подкрепата на финландската общественост за присъединяване към НАТО, която за първи път е надхвърля 50%.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм