Документалният филм „Данте и въздушното перо“ на режисьора Димитър Липовански и продуцента Христина Бобокова е включен в официалната селекция на международния фестивал „Master of Art”. Лентата е посветена на Фестивала за съвременно изкуство „Процес - Пространство“ и неговия създател Димитър Грозданов. Зимното издание на „Master of Arts“ започва на 10 февруари онлайн на платформата nettera.tv и представя 30 пълнометражни и късометражни заглавия от целия свят. Присъственото издание на фестивала ще бъде през месец април. Артистичен директор на форума е Найо Тицин - журналист, продуцент и режисьор на документални филми.

„Данте и въздушното перо“ показва 32 издания за 30 години без прекъсване на фестивала за съвременно изкуство „Процес - Пространство“. Стотици участници от целия свят правят пърформанси, акции, изложби и инсталации, които променят пейзажа на съвременния арт в България. Един идеолог увлича много съмишленици с една кауза: Изкуството да се случва в процеса на играта и импровизацията, в хармония с Пространството и Природата. Да руши догми и ограничения в името на свободата да твориш. Сценарист е Цвета Ненова, дигиталният монтаж е на Теодор Мечев, продукция Арена Медиа.

„Филмът показва един феномен на съвременното българско изкуство и неговото влияние върху творците от епохата на българския демократичен преход. Фестивалът „Процес - Пространство“ започна преди 30 години и не е прекъсвал нито за миг, въпреки предизвикателствата и промените“, казва продуцентът Христина Бобокова.

„Съхраняваме паметта за едно културно явление и я популяризираме за всички, които се докосват до процесите на съвременното изкуство в България. Филмът интерпретира фестивала „Процес - Пространство“ като част от българското нематериално културно наследство, разкрива непознати творби на създателя му Димитър Грозданов“, споделя режисьорът Димитър Липовански.

Филмът среща зрителите с участници и идеолози на фестивала „Процес - Пространство“, показва пърформанси, акции и инсталации от първите години на съвременното изкуство в България. Авторите използват методите на дигиталната археология, за да изследват стотици часове архивни материали и аудиовизуални записи от богатата история на фестивала, предоставени от артисти, участници и организатори.

„Селектирахме филма „Данте и въздушното перо“ за „Master of Arts“, защото разказва за фестивал, който напомня събиранията и пърформансите на Анди Уорхол в Ню Йорк, а се е случвал в Балчик и Русе. За да видят хората, че и в България са се случвали световни събития“, разказва директорът на филмовия фестивал Найо Тицин.

„Master of Arts“ е единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

Линк към трейлъра на филма: https://youtu.be/pBo3PKdPfOo