Летният фестивален сезон в Пловдив продължава с пълна сила, превръщайки града в магнит за туристи и местни жители. Привличаме все повече посетители именно благодарение на богатия си културен календар, заяви в интервю за Дарик радио заместник-кметът по култура и археология Пламен Панов.

Програмата на „Фестивално лято - 2024“ включва 18 значими събития, които са станали емблематични за Пловдив като Европейска столица на културата.

Сезонът започна с някои от най-големите от тях, като One Dance Festival, който представи за първи път свои копродукции с водещи имена на съвременния танц в Европа.

Сред събитията, привлекли най-много внимание, бяха и концертът на световната оперна прима Соня Йончева и специалният концерт на Опера Пловдив с виртуозния цигулар Васко Василев, които събраха хиляди зрители и предложиха незабравими изживявания.

Едно от най-големите събития това лято е фестивалът "Франкофоли", който ще се проведе на днес и утре на Гребната база и ще привлече големи музикални звезди като Ищар, Нувел Ваг и DJ Willy William, Неж, Делукс и Барбара Прави.

Силно начало на „Франкофоли“ 2024

Почитателите на ретро музиката ще се насладят на второто издание на „Disco Music Fest: Back to the '80s ('90s)“, което ще се проведе на 23 и 24 юни в Летния театър. Легендите на диско музиката като EAST 17, SNAP, NO MERCY и DR. ALBAN ще нажежат сцената и ще предизвикат публиката да танцува и пее.

Хълм Бунарджика ще се превърне в мащабна концертна сцена за четвъртото издание на проекта „Пътят към върха“ в края на юни. Цялата зона ще бъде пространство за музика на шест сцени с участието на повече от 50 артисти. Кулминацията ще бъде концертът ABBA SYMPHONIE с участието на Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенската филхармония.

Опера Пловдив също допринася значително за фестивалното лято с програмата "Opera Open", включваща впечатляващи спектакли като "Аида" и "Турандот".

Рок фестивалът "Hills of Rock" ще се завърне пак, събирайки утвърдени имена от рок музиката на Гребната база в града.

Община Пловдив продължава да подкрепя и децентрализацията на културните събития с проекти като "Столица на песента" и "Включи квартала: Театър в парка", които се провеждат в различни райони на града. Тези инициативи имат за цел да осигурят равен достъп до култура за всички жители на Пловдив, подчерта още Пламен Панов.

По думите му, политиката на Община Пловдив да продължава да инвестира в културни събития и услуги, като онлайн билети и нови приложения, които правят посещенията на музеите в града още по-интересни и интерактивни, превръщат града на тепетата в истински фестивален център.

Бюджетът за култура за тази година възлиза на близо 7 милиона лева, което гарантира на културните оператори, че ще продължат да имат условията за създаване и реализиране на висококачествени събития в най-стария жив град в Европа, подчерта още в ефира на Дарик Пламен Панов.

Още чуйте в звуковия файл.