България посреща за 11-а поредна година европейската инициатива „Нощ на литературата".

Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места – „читателски гнезда". 

На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи откъс. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, вдъхновяващите четци или нестандартните локации, в които се разгръща събитието. 

Освен в София, „Нощ на литературата 2022" се провежда едновременно в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен и с. Чавдар. 

Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са Олга Токарчук, Георги Бърдаров, Юнас Юнасон, Матей Хоржава, Анна Багряна и др. 

Пълна информация за избраните книги, къде, кой и какво чете ще откриете в уебсайта на инициативата www.noshtnaliteraturata.com. 

Гостите и участниците в събитието в София ще могат лично да се срещнат с част от авторите и преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, разположени в кокетни и изненадващи пространства около бул. „Витоша".

Сред четците в столицата са актьорите Владимир Михайлов, Параскева Джукелова, Линда Русева, Данаил Обретенов, Елена Телбис, Петър Русев, Асен Кукушев и др., звездите на дублажа Момчил Степанов и Гергана Пейкова, музикалните звезди Венцислав Благоев, Гьорги Георгиев-Антика и Игор Дамянов, обичаният водещ Камен Алипиев-Кедъра и др. 

В читателските гнезда по график е осигурен и превод на жестов език от Силвана Павлова и Росица Караджова.

В края на „Нощ на литературата 2022" столичани са поканени и на вълнуваща нощна поетична обиколка „Гърбовете на града" с водеща поетесата Албена Тодорова. 

„Нощ на литературата 2022" се провежда с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития за 2022 г. 

Медийни партньори са bTV Media Group, AzCheta.com, Литературен вестник, Въпреки.com. Партньори на събитието в София са още фондация „Развитие и интеграция" и фондация „Прочети София".

През 2022 г. визуалната идентичност на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а темата е „Литературата като мост между езиците, културите, държавите".