Европа инвестира 240 млрд. евро в електропреносната мрежа, с планове за изграждане на нова мрежа до Сърбия и Босна и Херцеговина, а активите на Хърватия са междусистемните връзки Ернестиново-Сомбор и Лика-Банялука, пише „Ютарни лист”.

В продължение на подготовката за пълното отхвърляне на енергийната зависимост от руския газ Европейският съюз планира да увеличи капацитета на електропреносната си мрежа до 2040 г. чрез 141 инвестиции на обща прогнозна стойност от 240 млрд. евро, с помощта на държави които в момента не членуват в него.

150 000 лв. от ел.енергия спести КК Албена, благодарение на соларни панели

Според плана на Европейската асоциация на операторите на преносни мрежи (ENTSO-E) капацитетът на далекопроводи, кабели и друго оборудване за пренос на електроенергия на Стария континент ще се увеличи със 142 гигавата електроенергия, с 43 000 нови километра мрежата, с 1,6 милиона нови работни места.

Идеята на европейските електропреносни оператори, чийто план TYNDP 2022, беше поставен на обществено обсъждане в понеделник, е бързо да свържат нарастващите източници на електроенергия от слънчева и вятърна енергия към мрежата и по този начин да заменят газа както при производството на електричество, но и като източник на отопление.

В Берлин изкупиха електрическите отоплителни уреди

Това означава, че чрез укрепване на мрежата TYNDP също е част от големия европейски зелен план за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 14 метрични тона годишно до 2030 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм