Еврейската общност в РСМ е започнала процедура пред компетентните институции във връзка с репортаж на германската телевизия ZDF, в който се твърди, че къщата, в която в момента се помещава българският културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, някога е бил собственост на еврейско семейство, депортирано по време на нацизма. Това предаде БГНЕС. 

Властите в Скопие наредиха обиск на Културен център „Иван Михайлов”

Еврейската общност е подала заявление в Кадастъра в Битоля за проследяване на движението на собствеността на имота. Процедурата трае 7 дни, уточниха от там. Установено е, че Кадастърът разполага с документация за историята на собствеността върху имота от 1932 г. насам.

„Не мога да потвърдя, че посоченият обект някога е бил собственост на македонски евреи. Ние започнахме процедура и очакваме отговор от компетентните институции. Сигурно е, че срещу къщата има сграда, собственост на Еврейската общност в Македония. Засега нямаме конкретна информация, но ще положим усилия да я получим”, заяви Пепо Леви – председател на Еврейската общност в Македония.

След отправено запитване относно сградата, в която се помещава културният център „Иван Михайлов”, беше уточнено, че има редовно сключен договор за наем със собственика на къщата, в която по-рано са се помещавали офиси.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм