Комитетът на постоянните представители на ЕС (Корепер) постигна съгласие по седми пакет от санкции срещу Русия, включващ ембарго върху златото и разширяване на черния списък, предаде БГНЕС.

„Корепер постигна съгласие по седмия пакет от санкции, включващ ембарго върху златото, разширяване на черния списък и уточнение на финансовите и търговските санкции“, цитира АФП изявление на Чешкото председателство.

Лавров: В обхвата на военните действия на Русия вече влизат областите Херсон и Запорожие

Страните от ЕС се насочиха към износа на руско злато и замразиха активи в най-голямата руска банка в рамките на актуализация на санкциите, наложени с цел да накажат Москва за нахлуването ѝ в Украйна.

"Основната цел е да се приведем в съответствие с партньорите от Г-7, да засилим прилагането и да отстраним пропуските, където е необходимо", написа в Туитър правителството на Чехия, ротационен председател на ЕС.

ЕК иска държавите от ЕС да намалят потреблението на газ с 15%

Ограниченията ще влязат в сила на 21 юли, след като бъдат публикувани в официалния вестник, съобщи представителството на Чехия в ЕС. Процедурата по одобрението им ще приключи в четвъртък.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм