Москва и Анкара са се договорили за газов хъб, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща на своята Партия на справедливостта и развитието.

"Сега Европа се чуди как да се снабди с енергия през предстоящия зимен период. Слава на Аллах, ние нямаме такъв проблем. Освен това на последната ни среща с г-н Путин се договорихме да създадем газов хъб в Турция. Както той обяви, Европа може да ползва руски газ през Турция", каза турският лидер.

Турски депутат разби телефона си с чук в парламента (видео)

По данни на Rystad Energy общият износ на Газпром” за Европа, включително по "Турски поток", е спаднал до 70-80 милиона кубични метра на ден към септември. През септември 2021 г. този показател е бил 380 милиона кубически метра на ден. Днес делът на Русия в покупките на газ от ЕС не надвишава 10%.

Ердоган: Турция се обявява за справедлив край на войната между Русия и Украйна

Газопроводът "Северен поток“ стана обект на терористична атака. Все още не е известно дали може да бъде възстановен. По украинското трасе всеки ден се доставят 40-43 милиона кубически метра газ за Европа през газоизмервателната станция „Суджа“. Исканията на "Газпром" за подаване на газ през газоизмервателната станция "Сохрановка" са отхвърлени от Киев.

Миналата сряда на енергийния форум в Москва Владимир Путин предложи създаването на газов хъб в Турция. Това ще замени загубените обеми от газопровода "Северен поток", каза той. Това би имало смисъл от икономическа гледна точка и би било много по-безопасно, каза президентът.

Кремъл: Ердоган ще предложи посредничество на Украйна по време на разговорите с Путин

По-късно, по време на срещата с турския си колега, Путин отбеляза, че създаването на хъба ще позволи цените да се регулират спокойно "на нормално, пазарно ниво, без никаква политическа окраска".

Дмитрий Песков, говорител на руския лидер, заяви пред РИА Новости, че реакцията на Турция е била "много положителна и заинтересована". Президентите са инструктирани да работят по този въпрос подробно и много бързо, добави говорителят на Кремъл. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм