Членовете на ЕП гласуваха за присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени, с което ролята на Парламента в този процес приключи, съобщават от БГНЕС.

Жена е открита пребита и завързана във вход на жилищен блок в София

Шест години след като ЕС подписа Истанбулската конвенция - първият правно обвързващ международен инструмент за превенция и борба с насилието над жени и момичета - тя все още не е ратифицирана поради отказа на няколко държави-членки, въпреки многобройните призиви на Парламента в тази насока. Същевременно становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. потвърди, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички държави-членки.

Съдът постанови, че подходящият обхват за присъединяване на ЕС е предоставяне на убежище, съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси и задължения на институциите и публичната администрация на ЕС. В съответствие с това депутатите гласуваха да дадат съгласието си в две отделни гласувания:

За институциите и публичната администрация на Съюза с 472 гласа "за", 62 гласа "против" и 73 гласа "въздържал се",

По въпросите на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, убежището и забраната за връщане с 464 гласа "за", 81 гласа "против" и 45 гласа "въздържал се".

Убитата жена в Перник е разполагала с ограничителна заповед

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите-членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно членовете на ЕП, като призоваха останалите шест държави - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия - да ратифицират Конвенцията незабавно, за да могат да защитават жените в пълния обем на предвиденото в Конвенцията приложно поле.

"Искам да отправя най-силния си призив към останалите шест държави-членки на ЕС също да ратифицират Истанбулската конвенция поотделно", заяви Арба Кокалари, шведски депутат от ЕС от Комисията по правата на жените и равенството между половете. "Време е да застанете от правилната страна на историята и да подкрепите правото на жените на живот без насилие."

Левена Лазарова пред Дарик: Голям проблем е, че домашното насилие започна да се приема за нещо нормално

Сега Съветът може да пристъпи към сключване на договора за присъединяване на ЕС към Конвенцията.

По данни на ЕС всяка трета жена в ЕС - около 62 милиона жени - е преживяла физическо или сексуално насилие, а повече от половината жени (55 %) в региона са били подложени на сексуален тормоз поне веднъж след 15-годишна възраст. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм