Европейската комисия (ЕК) представи нови инструкции до държавите-членки на ЕС, с които се затяга процедурата за издаване на краткосрочни шенгенски визи на руски граждани. Това съобщи на пресконференция в Брюксел европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, цитиран от БГНЕС.

"Днес Европейската комисия представи инструкции, които се фокусират върху заплахите за сигурността ни. Държавите-членки трябва да преценяват много внимателно всяко лице, за да установят дали то представлява риск за сигурността", каза тя.

Финландия затваря границата за руснаци с туристически визи от ЕС

Според изявление на ЕК новите насоки "призовават за засилен контрол на сигурността при издаването на визи на руснаци и за засилен граничен контрол при пълно спазване на законодателството на ЕС в областта на убежището".

"С тези насоки консулствата и граничните власти на държавите-членки се призовават да прилагат по-високо ниво на проверки за сигурност и координиран подход при изготвяне на индивидуални оценки на заявленията за визи от руски граждани и проверки по външните граници на ЕС", се казва в изявлението.

Полша забрани влизането на руски граждани по въздух и море

Страните от ЕС не трябва да приемат молби за краткосрочни визи от руснаци, които се намират извън Русия, заяви комисарят. А руснаците, които влизат на територията на ЕС с шенгенски визи, не могат да останат в общността повече от 90 дни. Европейският комисар подчерта също, че притежаването на шенгенска виза не гарантира влизане в ЕС. "В Шенгенския кодекс ясно е посочено, че притежаването на шенгенска виза не гарантира влизане в ЕС", добави тя.

Освен това, както обяснява ЕК, държавите-членки имат право да преразглеждат валидните визи за руснаци, а европейските гранични служби имат право да ги отнемат, ако е необходимо.

Шарл Мишел подкрепя визи за руснаци, бягащи от мобилизацията

Същевременно, според европейския комисар, в момента няма голям поток от руски граждани, които желаят да влязат в ЕС. Освен това броят на молбите за убежище от руснаци в ЕС остава малък. По-рано ЕС напълно преустанови действието на споразумението за либерализиране на визовия режим с Русия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм