Европейската комисия одобри препоръка за предоставяне на статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна на предстоящата среща на върха, ако бъдат изпълнени редица условия. Това съобщи европейски дипломатически източник в Брюксел, цитиран от Блумбърг.

Бързината на присъединяването зависи от страната-кандидатка и от изпълнението на условията... Да, Украйна тръгва от ниско ниво, но всичко е в нейните ръце", заяви ръководителят на Европейската комисия.

Фон дер Лайен в Киев: Позиция за влизането на Украйна в ЕС ще има другата седмица

Според агенцията решението за предоставяне или отказ на статут на кандидат за членство на Киев ще бъде взето от лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел на 23-24 юни.

Отбелязва се, че не съществува ускорена процедура за приемане в ЕС, а за Украйна този процес може да отнеме повече от десетилетие.

Страните от ЕС да инвестират 500 млн. евро в областта на отбраната, предлага Фон дер Лайен

ЕК обяви, че ще постави редица условия на Украйна и Молдова във връзка с кандидатурите им за членство в ЕС. Предполага се, че те ще се отнасят до върховенството на закона, правосъдието и борбата с корупцията. След предоставяне на статут на кандидат за членство, следва да започнат преговори за условията на присъединяване.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, Германия, Италия и Румъния ще подкрепят предоставянето на статут на кандидат за членство на Киев. Нидерландия и Дания се противопоставиха на този ход. В същото време Полша и балтийските държави са най-активните поддръжници на идеята. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм