Европейската комисия готви удължаване на забрата за внос на украинско зърно до 15 септемри. Това се разбра в понеделник от изказване на полския министър на земеделието Робърт Телус, който преди заяви, че разполага с чернова от ЕК, според която се разширява забраната, предаде агенция "Ройтерс".

Украйна с протестна нота за забраната на внос на зърно в страни от ЕС

На 2 май ЕС забрани вноса на четири украински продукти - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица на пазара на България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния до 5 юни, т.е. до днес. До забраната се стигна след серия от протести на фермери от тези страни. Във времето от 2 май до 5 юни тези земеделски продукти от Украйна можеха да влизат само транзитно през тези страни.

Лъчезар Богданов пред Дарик: Проблемът не е, че идва украинско зърно в България, а че цените падат

Тези забрани трябва да изтекат днес, макар че от дни петте държави се стремят към удължаване. Фермерите им се оплакват, че по-евтиното украинско зърно прави местната продукция непродаваема.

Говорител на Европейската комисия заяви, че все още не е взето решение.

Земеделското министерство ще предложи временна забрана на внос на зърно от Украйна

"Все още се водят дискусии и ще съобщим, когато има решение, което вероятно ще бъде по-късно днес", каза говорителят.

Преди броени дни Унгария, България, Словакия, Полша и Румъния настояха забраната да бъде удължена до края на годината. Тогава зам.-министърът на земеделието Георги Събев се аргументира, че "макар да е добра новина удължаването на Черноморската зърнена инициатива с два месеца, това е само временно решение, което може да изчезне в разгара на тазгодишната кампания".

ЕК отхвърля забраните за вноса украинско зърно от Унгария и Полша

Както Mediapool писа ключовата сделка за износ на украинско зърно през Черно море със съдействието на Турция бе удължена за трети път на 18 май.

Междувременно в понеделник Министерството на външните работи на Русия заяви, че не вижда перспективи за удължаване на споразумението за износ на зърно от Черно море, което изтича в средата на юли, съобщиха руските информационни агенции.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм