Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън е положил клетва за вярност към Русия и е получил руския си паспорт, предаде Ройтерс.

Сноудън стана известен с разкритията си за мащабите на тайното наблюдение, извършвано от американската Агенция за национална сигурност.

Вашингтон: Сноудън трябва да бъде съден в САЩ

"Да, той получи паспорта си и положи клетвата", заяви пред руската държавна агенция неговият адвокат Анатолий Кучерена. Самият Сноудън все още не е отговорил на молбата за коментар.

През септември руският президент Владимир Путин даде руско гражданство на 39-годишния Сноудън, който избяга от САЩ, след като изнесе в медиите хиляди секретни файла, доказващи мащабно следене от страна на Вашингтон, включително на съюзници на САЩ.

Едуард Сноудън получи руско гражданство

Защитниците на Едуард Сноудън го възхваляват като съвременен дисидент, който е разкрил размера на американските шпионски дейности. Неговите противници го смятат за предател, който е разкрил тайните методи на западните шпиони за подслушване на неприятелски държави и вражески бойци. 

Съединените щати от своя страна смятат, че бившият служител на Агенцията за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън, макар да получи руско гражданство, остава американски гражданин и трябва да се върне в страната, за да се изправи пред американското правосъдие.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм