Българското външно министерство очаква албанският премиер Еди Рама да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС. Повод за реакцията на Министерството на външните работи стана вчерашният коментар на Еди Рама пред български медии в Брюксел, с който той определи като „позор“ блокирането на преговорите на Република Северна Македония и Албания за еврочленството им.

МВнР: Албанският премиер да съобразява изразните си средства

При пристигането си за срещата на лидерите от Западните Балкани и представителите на ЕС Рама също така обвини страната ни в „безсилие“

След позицията на българското външно министерство последва ответна реакция и от Еди Рама. В социалната мрежа „Туитър“ той написа, че има защо Министерството на външните ни работи да има проблем с начина, по който говори и призова България или да вдигне ветото, или да свикне с поведението му.

Еди Рама отговори на МВнР

„Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС“. Такава позиция изрази Министерството на външните работи по повод вчерашния коментар на албанския министър-председател пред български медии в Брюксел във връзка с отказа на страната ни да вдигне ветото за започване на преговори за еврочленството на Албания и РСМ.

Бериша: Еди Рама не е прав, отиде в Брюксел като васал на Вучич

„Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие. Предпочитам да нямам очаквания за добри новини, защото както казах и вчера, имаше известен оптимизъм, но ето ни тук - нов ден в Европа, но не и в България“.

С публикация в социалната мрежа „Туитър“ днес Еди Рама отговори на позицията на българското външно министерство.

„О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!".

В още една публикация по темата албанският премиер добави:

"И, между другото, нека ви припомня, скъпи български приятели, че беше достатъчен един кратък телефонен разговор с Бойко Борисов, за да уредим приятелски и честно въпроса за българското малцинство в Албания! Истинските приятели не си вредят, а си говорят откровено един с друг и дават резултати!"

Както и българското външно министерство отбелязва, не за първи път, чуваме подобен тон от страна на Еди Рама във връзка с отношенията между София и Скопие. Преди две седмици албанският премиер се пошегува с македонския си колега Димитър Ковачевски, визирайки спора между България и Северна Македония по време на срещата на върха на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа в Солун. По време на срещата беше организирана вечеря от домакина - гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. На видео от коктейла преди вечерята се вижда, че Мицотакис представя министър-председателя на Северна Македония пред германския канцлер Олаф Шолц, а албанският премиер Еди Рама се приближава отзад и шеговито казва, че Ковачевски е министър-председател на държава, която в бъдеще ще бъде известна като „Западна България“.

Преди около една година на Икономическия форум в Северна Македония албанският Еди Рама се пошегува с тогавашния си македонски колега Зоран Заев, че се надява, че София няма да поиска от Скопие да се нарече Западна България.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм