Журналистката Елена Йончева е номинирана за евродепутат от Областния съвет на ДПС в Благоевград. Тя е издигната за член на Европейския парламент от гражданската квота на движението.

Решението е било взето единодушно. За водач на листата е избран съпредседателят на партията Делян Пеевски, а следван от другия съпредседател Джевдет Чакъров, Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Елена Йончева, Станислав Анастасов, Танзер Юсеинов и Танер Кабилов.

В момента Елена Йончева е евродепутат от БСП. През 2019 г. тя беше водач на листата на БСП.

По професия е журналист. Беше депутат в XLIV Народно събрание, прессекретар на президентството през 2017 г. Елена Йончева беше част от инициативния комитет, издигнал за Румен Радев за кандидат-президент. След като Радев печели изборите и става държавен глава, Йончева е назначена за секретар за връзките с медиите в президенството. 

В понеделник стана ясно, че Йончева е загубила съдебно дело, което заведе срещу ревизионен акт от август 2021 г, според който е укрила данъчни приходи от 36 025 лева главница и 21 939 лева лихви от НАП. Според решението на Върховния административен съд Йончева трябва да плати, освен укритите приходи, и близо 4500 лв. за разноските на НАП пред съдебната институция, както и малко над 7000 лв. за първата инстанция.