“  "Доктор Ох, боли" винаги е била сред най-слушаните рубрики в предаването на Ники Кънчев. Този път той е поканил в студиото си един от най-добрите млади лекари в България доктор Радислав Наков и двамата слагат на масата наболелия проблем за хемороидите. Заради съвременния начин на живот, заседналите пред компютрите хора в офисите, липсата на движение и активен спорт, хемороидите се превръщат в сериозно социално заболяване в последните години. 

Доктор Наков е специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, член на управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG), директор на Европейското училище за млади гастроентеролози и председател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България. Той е носител на наградата за най-добър млад лекар на Българския лекарски съюз за 2017 година „Ти си нашето бъдеще“. Завършва медицина 2013 в София, провеждал е специализации в Германия, Великобритания и Италия, защитава докторантура преди 2 години. Има 17 публикации с импакт фактор и още 30 в реферирани списания. Научните му интереси са възпалителни чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, микробиота и гастроентерологичните прояви при транстиретинова амилоидоза. Хемороидите са му много близка тема и неговата компетентност там е безспорна.
Кънчев използва случая да задава и генерални въпроси за състоянието на българската гастроентерология, за младите гастроентеролози, както и разбира се за развитието на науката и фармацията в тази област.
Има и специална част в разговора им за хранителна диета и хемороиди, алкохол и хемороиди, спорт и хемороиди и препоръките, които доктор Наков дава за лечението на тези разширени вени - от продуктите за облекчаване на болката до оперативните намеси.
В България се появи преди месец нов продукт за облекчаване на болките при хора с хемороиди и това е "Репахерб" сподели доктор Наков. Произведен в Унгария, страна с традиции във фармацията, "Репахерб" е готов да помогне на всеки, който изпитва дискомфорт. Новият продукт съдържа и нова молекула "Сукралфат", непозната досега на българския пазар. Тя е била първоначално разработена за язва на дванадесетопръстника. Невен, хамамелис и лайка са трите билки, които също влизат в състава на "Репахерб".
Повече от много любопитния разговор чуйте тук:“