Отпуснатият ресурс за Варна по новата програма за енергийна ефективност е до 80 млн. лв. Средствата ще стигнат за саниране на около 200 хиляди кв. м застроена площ, което е около 30-40 жилищни блока в морската столица. Това стана ясно при представяне на процедурата за кандидатстване.

Право да кандидатстват имат всички жилищни сгради, построени преди 26 април 1999 г. Срокът за кандидатстване за изцяло безплатното енергийно обновяване е до 30 май, припомни кметът на морската столица Иван Портних.

Одобриха правилата, при които Община Варна ще отпуска средства във връзка със санирането

От местната хазна ще бъдат отпуснати до 20 млн. лв. за технически паспорти на сградите и обследване за енергийна ефективност.  Заявленията на сдруженията на собствениците ще бъдат разглеждани от назначена със заповед на кмета комисия, която ще преценява дали сградата е допустима за финансиране. 

Портних разкри, че вече има подадени три заявления – две от  етажни собствености в район „Приморски” и едно от „Владислав Варненчик”.

 „Трябва много бързо да се структурират организации в отделните блокове и блок-секциите, за да могат да се комплектоват документите. Ние ще окажем пълно съдействие – и за вадене на справки впоследствие от Енергото, ВиК и газоснабдителните дружества, скици и др. Важно е желание да има”, отбеляза зам.-кметът по инфраструктурните въпроси инж. Христо Иванов.

При преценяване на кандидатите ще се следи по сградата да няма конструктивни намеси или незаконно строителство, посочи инж. Иванов.

Кметът Портних изтъкна, че програмата за енергийна ефективност касае десетки хиляди варненци и е необходима максимална информация, за да се възползват хората. Той посочи, че освен енергийноефективни домове, програмата има още един плюс – подобрява градската среда и облика на града.