Детският пленер под мотото „Деца рисуват Дядовото село“, който направи своя прощъпулник на провелия се на 6 август т.г. събор в Дедево, да стане традиция. Идеята подсказаха родители, баби и дядовци на малките рисувачи, участвали в събитието. Организаторите обещаха творческата инициатива да стане част от ежегодния Традиционен дедевски събор.

32 деца рисуваха Дядовото село на първия детски пленер, с който започна съборът в Дедево. Най-малкият участник – Николай, на 2 години и половина, обра овациите с абстрактната си рисунка. Най-големият – Пресияна, на 17, пресъздаде в акрилна техника над 100-годишния местен параклис с аязмо и оглави бъдещата група на тийнейджърите пленеристи. Невръстните художници впечатлиха публиката, сред която и майстори на четката, с претворените върху белите листове цветни представи за Дядовото село. От подредените в обща изложба техни рисунки върху тухлената стена оживяха къщи, деца, ливади, кучета, птици, цветя, небеса с дъги и слънца, реки, гори, храмове… и дори една подводница.

Три от рисунките бяха откупени, а парите – дарени за реставрацията на старинната Христова плащаница на параклис „Св. Дух“. Останалите творби от първия детски пленер в Дедево ще се пазят в архива на бъдещия творчески център в селото.