Депутатите забраниха продажбата на райски газ. Решение бе прието единодушно от всички народни представители.

Райският газ ще може да се използва само за медицински цели

Забранява се предлагането на всякакви продукти, съдържащи райски газ на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприята за деца и ученици, както и в закритите обществени места.

Дарик радио алармира за опасностите от райски газ още през декември 2021 г.

Със законовите промени се забранява и употребата на диазотен оксид на открито в близост до детски градини, прощадки и училища, както и в закрити обществени места, което на практика включва всички заведения, барове и дискотеки.

Продажбата на райски газ на непълнолетни ще се наказва с глоба от 800 до 1500 лева, при повторно нарушение санкцията ще е от 1500 до 3000 лева.

Нинова: КЗП започва масирани проверки срещу разпространението на райски газ

Когато продажбата е извършена от едноличен търговец или юридическо лице глобата е от 3000 до 6000 за първо нарушение и от 5000 до 12 000 за всяко следващо. 

Това е безпрецедентен пример за единодействие на всички институции. Така омбудсманът Диана Ковачева коментира пред Дарик приетите промени. По думите й парламентът е осмислил последния си ден като е направил нещо добро за децата. 

Чуйте какво още каза тя: 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм