Кабинетът смята за правилно вносът на зърно от Украйна да бъде освободен, каза министър-председателят Николай Денков преди началото на днешното правителствено заседание.

Това ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията, както и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ, поясни той като добави, че за тази година са изплатени и предвидени за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лв. от субсидии и помощи. 

Твърдението, че държавата няма грижа за сектора, е невярно, коментира още той, добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания.

По думите му има две гледни точки - едната е на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в липса на държавна подкрепа. Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на храните, на фуражите, по-ниска инфлация И повече постъпления в бюджета от внос и износ и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители.

За тази година са изплатени и предвидени за изплащане към земеделските производители около 2 млрд лв. от субсидии и помощи, поясни министър-председателят.

Премиерът каза още, че от началото на септември правителството проучва европейския опит за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител.

Денков уточни, че България ще се включи в коридорите за износ на зърно от Украйна като транзит през България към гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите региони, които имат нужда от него, като за тази дейност ще бъде поискана подкрепа от ЕК за транспортната ни инфраструктура. Ще се засили и фитосанитарният контрол при вноса, за да се гарантира здравето на гражданите, каза още премиерът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм