Новото българско правителство очаква Северна Македония да приеме промените в своята Конституция, както са договорени в постигнатия през 2022 г. европейски компромис, се казва в съобщение до медиите от правителствената информационна служба.

„Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните отношения, те ще останат на втори план или няма да се реализират, ако въпросът с включването на българите в основния закон на Северна Македония не бъде решен адекватно“, това е заявил българският премиер Николай Денков в телефонен разговор със своя колега от Северна Македония Димитър Ковачевски.

Любчо Георгиевски: За да си македонец, трябва да мразиш българите

Акад. Денков е потвърдил подкрепата на България за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, включително на Северна Македония, тъй като това е в интерес на всички. От Северна Македония се очаква бърз напредък в процеса на реформи и за изпълнение на договорените условия, а нашата страна е готова да работи заедно със своята съседка за изпълнение на поетите ангажименти.

Денков е изтъкнал още, че и в двете държави има сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитват да нагнетяват напрежение. „Но е важно в Северна Македония да няма инциденти, а също така държавата да реагира веднага, ако такива възникнат, за да докаже, че се грижи еднакво за всички свои граждани“.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм