МВР си свърши работата и задържа извършителя. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка със смъртния случай на таксиметров шофьор в столицата, предаде БТА.

„Не можем да сложим полицай на всеки ъгъл, който да препятства такива инциденти“, посочи Демерджиев. Служебният министър на вътрешните работи обяви, че и починалият таксиметров шофьор, и вече задържаният извършител, са имали предишни криминални регистрации.  

Свидетели твърдят, че обвиняемият не е провокирал сбиването с таксиметровия шофьор

„Ако един от тези двама души не е искал да влезе в саморазправа, просто е могъл да се оттегли с автомобила си“, посочи Иван Демерджиев. 

Той коментира посещението на главния прокурор Иван Гешев в столичния кварта „Факултета“, където ръководителят на държавното обвинение се срещна с представители на местната ромска общност и с близки на починалия таксиметров шофьор, като подчерта, че единственият резултат от действията на Гешев е „увеличение на броя на протестиращите“, които блокираха столично кръстовище с искане за справедливост. 

Гешев: Прокуратурата не може да замести държавата, но все някой нещо трябва да направи

„МВР няма да води институционални войни“, каза още Демерджиев.

Във връзка с думите на главния прокурор, че „прокуратурата не може да замести държавата“, Иван Демерджиев коментира, че тя също е държавен орган. 

Днес от Софийската градска прокуратура (СГП) излязоха със съобщение, че за случая е привлечен като обвиняем 23-годишен мъж. 

Досъдебното производство е образувано на 8 октомври, при условията на неотложност, и се води в Трето районно управление на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), под ръководството и надзора на СГП.

Събраните материали са докладвани в прокуратурата. Извършен е оглед на местопроизшествието, назначена е съдебномедицинска експертиза за изясняване на причината за смъртта на починалия; разпитите на свидетели са продължили и през нощта. През нощта е извършено и претърсване на лек автомобил, като протоколът е внесен в съда с искане на СГП за одобрението му.

Христо Алексиев с мерки за подобряване безопасността на таксиметровите водачи

Наблюдаващият прокурор е преценил, че събраните доказателства са достатъчни за привличането на 23-годишния мъж към наказателна отговорност. Обвиняемият е задържан за 72 часа. Предстои да бъде взето решение относно мярката му за неотклонение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм