Има събрани доказателства за служители на МВР, замесени в трафика на мигранти. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след проверка по горските пътища в района на Малко Търново. Доказателствата ще бъде предоставени на прокуратурата, като според министъра ще има осъдителни присъди.

Уволнения няма да има, но предстоят рокади, свързани с преместване на служители, за да се осигури по-добра защита на границата, коментира още Демерджиев.

Спасиха 38 мигранти от Афганистан и Сирия, стигнали с лодка до Каварна

Три причини доведоха служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и служебния земеделски министър Явор Гечев в района на Малко Търново.

Първата - състоянието на пътищата в района. За да се случат ремонтите възможно най-бързо трябва да се облекат в правна рамка. Заради това, по думите на Демерджиев, дейностите се обвързват с обявеното частично бедствено положение в Свиленград и Тополовград.

МВР министърът от границата с Турция: Обявяваме частнично бедствено положение в Бургас, Ямбол и Хасково

Втората разгледана тема е създаването на съвместни патрули на „Гранична полиция” и горското стопанство. Патрулите ще са си взаимно полезни.

Третата поставена цел на посещението е да се провери има ли незаконна сеч в Странджа. Министър Явор Гечев коментира и проведените проверки за добиване на дървесина в района на Средна гора, провокирани от наводненията.

По думите му редица от направените неща може и да не са правилни, но са законови издържани. Така че на практика сега се проверява законност.

Ангел Стоев пред Дарик: Огромното количество дъжд и неподдържаните диги са причина за наводненията

Министър Демерджиев коментира и мигрантския поток, като обясни, че най-често границата ни се приминава със стълба. Той отчете активното съдействие за възпиране на потока от турска страна.

Министърът обърна внимание и на заловените край Шабла мигранти, като уточни, че случаят е изолиран, като ще се следи дали ще се превърне в тенденция. Заради това контролът върху мигрантския поток ще се засили и по вода.

Относно полицейските акции в страната, Демерджиев уточни, че борбата с престъпността по места е превенция и по отношение на изборния процес.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм