"В цялата страна тече акция за противодействие на наркоразпространението, 56 души са задържани. Акцията тече на територията на цялата страна, по мои указания със заповед на главния секретар от 00:00 ч. днес. Акцията започна, акцията е мащабна, тече с много наши сили, тече на територията на цялата страна. Целта е да противодействаме на организираните престъпни групи по линия наркотици, както и на всякакъв тип престъпления по тази линия."

Гешев: Налице са притеснителни тенденции за продажба на наркотици около училищата

Това каза пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод акцията с кодово име „Бяло“, предаде БГНЕС.

„Отдавна не сме имали толкова мащабна акция“, заяви Демерджиев и подчерта, че е удовлетворен, че тя протича при много добро взаимодействие по места със структурите на Прокуратурата. Той посочи, че за него подобни взаимодействия са добър знак от страна на правоохранителните органи по отношение на такъв тип престъпления, срещу които трябва да има абсолютна нетолерантност.

Задържаха двама с наркотици при спец акция

Министър Демерджиев съобщи, че става въпрос за всякакъв вид наркотични вещества.

Главният секретар Петър Тодоров даде подробности по акцията. „Към момента имаме задържани 56 лица“, посочи той и съобщи, че в операцията участват над 300 служители на полицията, жандармерията, както и служители от „Гранична полиция“.

Над 150 са обектите, в т.ч. и частни адреси, и търговски обекти, заведения, които се проверяват към настоящия момент, като до момента са установени престъпления за притежание, разпространение на наркотични вещества или управление под въздействието от такива. Главният секретар уточни, че операцията ще продължи и в следващите дни. Сред задържаните има и криминално проявени лица, както и такива, които за първи път извършват нарушение на закона.

Защитникът на Бахаров твърди, че клиентът му не пие и кара колело в София

„Правим много ясен и категоричен знак към лицата, занимаващи се с тази престъпна дейност, че държавата няма да толерира провеждането ѝ на територията на България по никакъв начин. Операции и акции ще продължат дотогава, докогато нивото на разпространение на наркотици в страната спадне рязко", категоричен е вътрешният министър.

По отношение на училищата, той съобщи, че има доклади от всички областни дирекции какви мерки са предприети, в момента докладите се анализират и когато работата по тях приключи, медиите ще бъдат запознати с резултатите. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм