Безпрецедентното дело срещу бившия американски президент Доналд Тръмп започна в Ню Йорк. На старта съдията изключи от процеса десетки кандидати за съдебно жури, които по-рано обявиха, че не могат да останат безпристрастни по случая. Тръмп се изправя пред Темида по обвинения в опит да купи мълчанието на порно актрисата Сторми Даниълс. Според прокуратурата бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен е предложил на Даниел 130 хил. Долара, за да на разкрива подробности около техни взаимоотношения.

60 от 96-те потенциални съдебни заседатели побързаха да заявят пред съда в Ню Йорк, че не могат да бъдат безпристрастни. След това на тези, които останаха в залата, бяха зададени множество въпроси, включително за навиците им за четене на новини и книги. Според законодателството в САЩ са необходими 12 независими заседатели.

Доналд Тръмп трябва да присъства на съдебния процес, който се очаква да продължи до май, като съдията по-рано отхвърли искането на републиканеца да пропусне заседанието, за да присъства на заседанието на Върховния съд на САЩ във Вашингтон следващата седмица. Там адвокатите на Тръмп ще пледират, че той не трябва да бъде изправян пред съда по отделни наказателни обвинения за намеса в изборите.