Първият официален дебат за бъдещето на София между кандидат-кметовете Васил Терзиев и Антон Хекимян ще се състои в ефира на Дарик радио. Водещ е Константин Вълков, а спора между Хекимян и Терзиев можете да проследите освен в радио честотите, и НА ЖИВО в darik.bg, както и във Фейсбук профилите на Дарик радио и darik.bg

Не пропускайте дебата в събота, 7 октомври, от 10 часа. Кандидатите ще изразят позициите си по 15 ключови теми.

Предстои разговор по най-наболелите казуси на столицата:

  • Кой кандидат какъв план има за разрешаването им?
  • Каква е София през очите на Васил Терзиев?
  • Докъде стига погледът за бъдещето на столицата за Антон Хекимян?

#Строителство,

#жълти павета,

#инспекция,

#детски градини,

#зелени площи,

#квартали -

това ще са ключовите точки в дискусията.

Припомняме, че парламентарно представените партии - „Продължаваме промяната-Демократична България” издигнаха Васил Терзиев за кандидат за столичен градоначалник. Антон Хекимян пък е изборът на ГЕРБ.

Терзиев и Хекимян. Колаж от снимки на БУЛФОТО

Кандидатът на „Възраждане” е Деян Николов, а на БСП - Ваня Григорова. От „Има такъв народ” издигнаха Ивайло Вълчев. Кандидат за кмет на София е и независимият депутат Радостин Василев. Вили Лилков беше издигнат от гражданската инициатива „Синя София”. Кандидат за кметския пост в София е и Карлос Контрера от ВМРО. В битката за кмет в столицата се включва и Красимир Стойчев от „Партия на Зелените”.

Кой е Васил Терзиев?

Той е предприемач и инвеститор. Терзиев е един от основателите на успешната българска софтуерна компания "Телерик", продадена преди близо десетилетие на рекордната по онова време сума от 262,5 млн. долара. Доскоро беше партньор във фонда за рисково инвестиране "Илевън". Инвестирал е в стартиращи компании и е подпомагал образователни инициативи.

Терзиев няма никакъв опит в политиката. Рядко е заемал публично политически позиции. Изключението е участието му в демонстрация в подкрепа на правителството на Кирил Петков миналото лято, когато то беше свалено с вот на недоверие.

Терзиев е най-популярен като един от основателите на една от най-успешните български софтуерни компании "Телерик" (Telerik). Той основава фирмата през 2002 г. заедно със Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, а нейната продажба на американската софтуерна компания "Прогрес" (Progress) за 260 млн. долара през 2014 г. е най-голямата подобна сделка в българския технологичен бизнес в онзи момент. След продажбата на "Телерик" Терзиев започва да инвестира в стартиращи компании. Той е бил член на управителния съвет на образователната организация “Заедно в час”, както и на Американския университет в България.

Кой е Антон Хекимян?

Той е български журналист от арменски произход, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV от 21 декември 2020 г. до 22 септември 2023 г. След завършване на средното си образование започва да следва журналистика. Започва работа в bTV още докато учи в Софийския университет. 

Като студент в първи курс той стартира в медията като стажант през 2003 г., а от 2004 г. е репортер в сутрешния блок на телевизията. През септември 2013 г. става водещ на съботно-неделния сутрешен блок на bTV „Тази събота и неделя“.

От 2 юни 2014 г. води сутрешното предаване „Тази сутрин“ по bTV до 26 февруари 2021 г.

От 21 декември 2020 г. Антон Хекимян е директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV на мястото на Венелин Петков.

На 23 септември 2023 г. Хекимян съобщи в своя Фейсбук профил, че напуска bTV след 19 години трудов стаж в телевизията. Два дни по-късно бепе издигнат от ГЕРБ за кандидат-кмет на София.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм