Чешката република и Германия са близо до постигането на споразумение за споделяне на природен газ в извънредни ситуации, заяви чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела.

"Вярвам, че сме постигнали значителен напредък по този въпрос и че скоро ще успеем да сключим взаимното си споразумение", заяви Сикела на съвместна пресконференция с германския министър на икономиката Роберт Хабек в Прага, предаде Ройтерс.

Bloomberg: Германското производство ще спадне с 65% без газ от „Северен поток“

Двустранните пактове са част от плановете на Европейския съюз за справяне с евентуални сътресения в доставките на газ, въпреки че сделките се реализират бавно.

Сикела заяви, че двете страни са определили условията, при които ще започнат да споделят газ. Договорени са и компенсациите, които ще плаща Чешката република на Германия за използването на механизма.

роизводството в Германия ще намалее рязко с 65% заради липсата на газ от газопровода "Северен поток". Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на изчисления на "Голдман Сакс".

Медведев към Шолц за газовите доставки: Я гледай ти! Пак ли се е засегнал?

„Ако Русия не пусне газ през „Северен поток“, тогава Германия няма да има други възможности, освен да премине към принудително ограничение на потреблението. Това от своя страна ще доведе до намаляване на производството с 65%“, твърдят анализатори.

Важно е да признаем ,че никога не сме получавали евтин газ от Русия. Пазарната цена може да е била благоприятна в някои моменти, но е довела до сляпа зависимост или обмен на инфраструктури, което всъщност беше риск за сигурността. Ние плащахме за всеки кубичен метър руски газ двойно и тройно за сметка на нашата национална сигурност", каза германската външна министърка Аналена Бербок говорейки на среща в МВнР с посланиците на Германия в чужбина.

Германия запълни хранилищата си с газ предсрочно

Бербок заяви още, че санкциите срещу Русия няма да бъдат премахнати заради ситуацията около доставките на газ. По думите й руската страна прибягва до „изнудване“, позовавайки се на „несъстоятелни технически причини“ (доставките на газ по „Северен поток” бяха намалени поради липса на подходящи турбини. Бербок добави, че „трябва да покажем ясно, че няма да се поддадем“. Тя твърди, че Русия уж заплашва енергийната сигурност на Германия и тази заплаха може да бъде елиминирана само „чрез пълното освобождаване от зависимостта от изкопаемата енергия“, цитираха я медиите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм