Турция заяви, че преговорите относно кандидатурата на Швеция за членство в НАТО са далеч от приключване и че са необходими още стъпки в солидарност с борбата на Анкара срещу тероризма, предаде БТА.

Според външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу Швеция е постигнала напредък в изпълнението на турските искания, базирани на меморандум, сключен през лятото, но „не сме стигнали дори до средата на пътя, ние сме все още в началото.“

НАТО: Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО през май заради опасения във връзка със сигурността след инвазията на Русия в Украйна. Оттогава Турция блокира присъединяването им, позовавайки се на предполагаема подкрепа към организации, които Анкара определя като терористични.

Двете северни страни обещаха в споразумение, подписано през юни, да засилят борбата срещу тероризма и да възобновят продажбите на отбранително оборудване на Турция.

Унгария се оплака на ЕС, че Украйна възпрепятства работата на нейни компании

През тази седмица шведският върховен съд блокира екстрадирането на турски журналист, за когото Анкара твърди, че е свързан с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Турция за организирането на опита за преврат през 2016 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм