Как денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използва устройство, с помощта на термохромен индикатор беше презентирано от екип от учени в Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Продуктът вече е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита работа в условията на публично-частно партньорство.

Ректорът на висшето заведение проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори разработили изделието. Сред тях за зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

От презентацията на доц. Желева стана ясно, че индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му. Продуктът вече се произвежда от „УНИХимКо Терм ООД“ и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа.

С качествата на продукта първи се запознаха кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на морската община, РЗИ, големите болнични заведения и други институции и организации на територията на областта.

Термохромният индикатор е напълно безвреден, регистрира бързо в реално време повишаването на температурата и действа продължително като апликация върху човешката кожа. След използване не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък. Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда.  Почиства се лесно с вода или суха кърпа.

В началото на тази година Георги и Иван Мутафчиеви презентираха продукт, който според тях е първият в света, който показва промени в телесната температура през целия ден. Интересен факт е, че първият патент за такова изделие е регистриран в Съединените американски щати преди почти 15 години. Няколко университета отвъд океана също са представяли аналогични термометри през годините.