Възможно е компанията “Булгаргаз” умишлено да е търсила повод за отказ от руския газ и искането на “Газпром” газът да се плаща в рубли да е използвано именно по този начин. Това се казва в доклад на временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от Русия. 

В доклада се посочва още, че пред обществото е предоставена избирателна и манипулативна информация за кореспонденцията с „Газпром Експорт“ във връзка с исканията на руския доставчик за нов механизъм за плащане.

ДАНС трябва да изпрати препоръки за установени проблеми с цените на горивата

Според комисията осигурените алтернативни доставки на газ от посредници са на значително по-високи цени в сравнение с руския газ, а избраните търговци са определени по непрозрачни критерии и правила. 

Временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спирането на природния газ от “Газпром” и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от “Булгаргаз”, е констатирала редица нарушения и неправомерни дейстивия. 

Заключението на комисията е, че решението за необслужване на договора с “Газпром” по искания от руската страна ред е взето без внимателно обсъждане и без достатъчен обществен консенсус и подкрепа.

Газпром намалява транзита на газ през „Северен поток“ в сряда

Според Даниел Митов от ГЕРБ България е можела да подходи по различен начин. Мартин Димитров от “Демократична България” застъпи различна теза.

Рамадан Аталай от ДПС определи ситуацията с газа през последните няколко месеца като много сериозна корупционна схема.

Васил Стефанов от “Продължаваме промяната” каза, че докладът на комисията не е експертен, а политически и отразява единствено мнението на председателя на комисията Даниел Митов.  

След продължителни дебати докладът на временната комисия не получи достатъчна подкрепа в залата и беше отхвърлен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм