Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев. Затова го моля чрез вас (журналистите – бел.ред.) да не го прави, ако е възможно“. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова държавния глава Румен Радев да не избира служебен премиер измежду шефа на Народното събрание Росен Желязков или председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Двамата са сред ограничените възможности, посочени след промените в Конституцията, с които президентът трябва да се съобрази при назначаването на министър-председателя, начело на служебен кабинет.

Според Борисов двамата биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. „Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво“, заключи Борисов. След това обясни, че не е виждал Главчев от „7-8-10 години“. „А към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на изпълнителната комисия да не ни го причиняват“, посочи Борисов.

Останалите възможности за служебен премиер са зам.-председателят на Сметната палата, управителят или подуправителят на БНБ, омбудсманът или заместникът му.

Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова обаче в сряда отпадна като опция, тъй като изненадващо подаде оставка. Именно нейното желание да се оттегли от поста накара президента Румен Радев да запита дали върху нея не е оказван натиск и да я определи като „единствената фигура, която не е и директно, и косвено близка до никоя политическа партия и единствена в списъка, за която е ясно, че със сигурност можем да твърдим, че няма несъвместимост“. Държавният глава тогава упрекна ПП-ДБ, че при гласуване на оставакта ѝ в Народното събрание не са задавали въпроси и ги предупреди, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“.

Очевидно провокиран от това Борисов в четвъртък заяви:

„Цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Когато са мислили кой да е служебен премиер, може би и трите партии са мислели, че ще управляват вечно и затова сега е тази гримаса и във вашите лица. Защото са мислели, че тази блок, който е подписвал всичко заедно, са предполагали възможни варианти“.

Бойко Борисов не изключи вариант за служебен кабинет с министри на ГЕРБ и ПП-ДБ, но стана ясно, че разговори за това не се провеждат. 

„След като бяха инатливи за един министър, аз им предлагам сега да използваме времето по споразумението, по всичките теми, вместо да ходим, защото то ще е смешно да обясняваме кой кой е. Ние се научихме кой кой е. Сега е времето да си решим регулаторите заедно, да си решим поправките по механизма, вече имаме одобрен. Нищо не се е случило фатално. Няма да един-два месеца министри“, каза още той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обаче контрира, че „в мътна вода, риба не се лови“.

 „Не съм съгласен сега, докато е мътна водата, регулаторите на бърза ръка да се направят. Няма да се съгласим на бърза ръка регулатори да бъдат назначени. Няма да стане в мътна вода да се лови риба“, каза Петков и отново подчерта, че сега на ход е президентът.

Пръв за разговорите за служебен кабинет на "Дондуков 2" дойде в четвъртък Росен Желязков. В четвъртък следобед се очаква държавният глава да се срещне още с управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Подробности чуйте в прикачения аудио файл.