„Каналджийството“ е високоорганизирана престъпна дейност и се прави от много хора, имащи различни функции. Това каза заместник- главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов по bTV.

"Каналджиите" са организирани по начин, по който осъществяват контакти с международните си партньори. В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски„ услуги и мигрантите, които искат да стигнат до Западна Европа, ги търсят, посочи Сарафов.

Повдигнаха обвинения на задържаните 13 мъже за разпространение на детска порнография

По негови думи на определени места се оставят до 5 хил. евро, като тези суми се отблокират, когато мигрантът пристигне в друга държава. Тогава той праща клип, за да може парите да бъдат отблокирани на съответните организатори в Турция, и това е нещо като застраховка.

„Лицата стигат да българската граница, минават през оградата, откъдето ги поемат българи. По думите му мигрантите се качват на бус и се транспортират до българо-сръбската граница.  В тази престъпна дейност са заети много лица, като верига“, допълни Сарафов. 

Според Сарафов най-тъжното и унизително за нас е, че преследваме мигрантите, вместо "каналджиите".

Следствен експеримент: Изстрелът, убил граничния полицай, е произведен директно към него

„Присъдите трябва да са по-строги, но това не зависи от МВР или от прокуратурата, защото те се налагагат от съда. Размерът на наказанията се определят от тежестта на извършеното престъпление“, добави той, като призова прокуратурата да иска възможно най-строгите и ефективни присъди.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм