Медиците от болница „Лозенец“ в 11.00 часа ще протестират пред министерството на здравеопазването срещу решението на здравния министър Стойчо Кацаров да влее лечебното заведение в детска болница „Д-р Иван Митев”, предаде БГНЕС.

Протестиращите лекари подчертават, че технически е невъзможно Педиатрията да бъде преместена в сградата на бившата Правителствена болница.

Протест пред болница „Лозенец“, заради решението за сливане с Педиатрията

„Както за нас, така и за колеги извън това лечебно заведение е безспорно, че Вашите действия днес не водят до оптимизация на лечението на децата на България. Те ще доведат до прекратяване на достъпа на всеки един гражданин до висококвалифицираната помощ, която ние работещите в МБАЛ "Лозенец" предоставяме. Това е акт на ограничаване на достъпа до здравеопазване и унищожаване на вече работещи изградени структури“, се казва в отворено писмо на Медицинския съвет на болница „Лозенец“ до здравния министър. Копие от него е изпратено до президента, премиера, председателя на НС и до съсловните лекарски организации.

Стойчо Кацаров предприе вливане на болница „Лозенец“ в детската болница в София

В писмото се подчертава също така, че създаването на една нова, модерна, функционална и работеща болница не може да бъде заменено от унищожаването на лечебно заведение, база на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

Изпълнителният директор на болница "Лозенец" доц. д-р Радосвет Горнев заяви в четвъртък, че няма да подпише документ за сливане на университетската болница с Педиатрията. Според него това е акт, който ще доведе до огромни катаклизми. Той е разговарял и с ректора на СУ, който също не е била запознат с действията на Кацаров.

Почти всеки ден от началото на седмицата медиците от болница „Лозенец“ протестират, за да запазят здравното заведение от неговото унищожаване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук