Държавата трябва да компенсира хората с ниски доходи, така, че те да могат спокойно да си купуват основните хранителни продукти, а не да се опитва да регулира цените им, както е с инициативата „Достъпно за вас”. Мнението изрази в интервю за Дарик Богомил Николов от асоциация "Активни потребители". Според него големият печеливш от тази кампания ще са големите търговски вериги, за сметка на малките магазини, които не биха могли да издържат на по-ниските цени. Основната причина за поскъпването е намаляващото производство и държавата трябва да се фокусира върху този проблем, смята още той.

Припомняме, че около 50 хранителни продукта от днес имат защитени, трайно ниски цени в рамките на инициативата "Достъпно за вас". Това са стоки от т. нар. малка потребителска кошница - хляб, мляко, месо, млечни и месни продукти, варива, яйца, плодове и зеленчуци. Те ще се предлагат от магазините, които приемат партньорството с Министерството на икономиката. Продуктите следва да са обозначени с логото "Достъпно за вас" като част от кампанията на ведомството за овладяване на поскъпването на храните.

Ако има ценови проблем, той е конкурентен и с него трябва да се занимава КЗК. Държавата не бива да се намесва в определянето на цените, смята Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

По думите му всеки опит за намеса, независимо дали принудителна със закон или доброволна, както в случая – със споразумение, е опит за имитиране на дейност, която няма да постигне реален резултат за хората с ниски доходи.

Според него по-важно е положението с малките магазини, които са уязвими на подобни практики.

Времето ще покаже как ще се развие кампанията „Достъпно за всеки”, каза още Богомил Николов, но подчерта,  че не е оптимист.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм