Бомбоубежищата във Варна имат капацитет за не повече от 25 % от населението на града. Те обаче са изключително занемарени, тъй като дълги години не са поддържани, заяви в студиото на Дарик областният управител Благомир Коцев.  Според него е важно те да бъдат приведени в подходящ вид заради спокойствието на хората.  

Около 8 000 украинци са преминали през разкрития кризисен център в Двореца на културата и спорта. Броят на пристигналите във Варна обаче е по-голям, защото голяма част от пристигащите сами си намерили квартири. Около 5 000 души са настанените в хотели.  

„Ситуацията е динамична, много хора напускат след няколко дни престой и отсядат при близки или заминават към други градове. Пристигат много IT специалисти, чиито фирми имат офиси в България и те поемат настаняването им и ги пренаемат на работа.  Регистрацията на пристигащите в центъра отнема няколко часа и след това те се насочват към хотели”.

Около 60 доброволци помагат на центъра, като на смяна броят им е около 20. Коцев призова да се включат повече, защото има недостиг на хора за нощните смени. Записването става на място.

„Има хора, които са готови да дарят големи суми, но засега се въздържаме от набирането на финансови средства, защото трябва да има добра отчетност”, добави областният управител. Той добави, че има нужда от предпазни маски, вещи от първа необходимост и трайни храни.

В над 15 хотела във Варна има настанени украинци. Броят им вероятно ще се увеличи, след като бъде задействана мярката за държавна помощ от 40 лева на бежанец на ден, прогнозира Благомир Коцев.  

„Мярката трябва да обхване всеки частен случай. Хотелите, които досега са приели бежанци, ще бъдат компенсирани. След определена дата ще получават помощи, ако украинците имат статут за временна закрила. Има вероятност за некоректно отчитане на броя на настанените украинци, но се надявам, че това ще бъде урегулирано от държавния механизъм”. 

Най-голямата тежест от бежанската криза се поема от областите Варна и Добрич, заради близостта с румънската граница. Благомир Коцев увери, че двете областни управи си сътрудничат за по-добра координация.

Целият разговор с областния управител е в прикаченото аудио.