БСП определи водачите си на листи за предстоящите извънредни парламентарни избори. Първите места се заемат от най-близките хора на лидера Корнелия Нинова. След като досегашният народен представител Крум Зарков стана служебен министър на правосъдието, за водач на листата в Русе Националният съвет на партията определи Иван Иванов, който беше министър на земеделието в 47-то Народно събрание.

Иван Иванов е роден през 1975 г., юрист и историк по образование, като дипломата му по право е от Великотърновския университет. Има докторска степен по история от Шуменския университет.

Иванов е бивш общински съветник от БСП в Шумен (2007-2013 г.), а оттогава е депутат в шесто поредно Народно събрание. Той е член на Националния съвет на БСП.

Името му нашумя със скандал през 2013 г., когато той беше номиниран за зам.-министър на вътрешните работи в мандата на Цветлин Йовчев от квотата на БСП.

Само 3 часа след обявяването на назначението му той беше отстранен заради изтеклата информация в медиите за миналото му като бивш управител на клон на групировката СИК в Шумен от 1995 г.

Пред Конституционния съд 48 депутати от БСП настояваха Иванов да бъде възстановен на мястото му като народен представител.

Конституционният съд отхвърля искането и мандатът на Иванов на депутат остава прекратен.

През 2013 г. от ГЕРБ повдигаха темата за миналото на Иванов в силовата групировка

Изборът на Иванов се случи само няколко дни след гласуването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, след което избухнаха и масовите антиправителствени протести през лятото на 2013 г. Това доведе и до още по-голяма критика към всяко следващо назначение в кабинета "Орешарски".