Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО не може да напредне, ако опасенията на Турция за сигурността не бъдат предотвратени с "конкретни стъпки" в определен срок.

Той каза още, че Турция очаква "правилно прилагане" на принципите и процедурите от срещата на върха на НАТО през 1999 г., свързани с процеса на членство.

Швеция: Не финансираме и не въоръжаваме терористични организации

Консултациите по кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, чийто домакин беше Турция, приключиха в столицата Анкара.

След като турската делегация се срещна поотделно с финландската и шведската делегация, трите страни се събраха заедно за обсъждания. Срещата при закрити врата в президентския комплекс продължи близо 5 часа.

Ердоган поиска от Швеция да прекрати подкрепата за „терористични организации“

Турската делегация на срещата беше ръководена от говорителя на президента Ибрахим Калин и заместник-министъра на външните работи Седат Йонал.

Сред гостите са Оскар Стенстрьом, държавен секретар на Швеция по въпросите на външните работи и сигурността, и Юка Саловаара, държавен секретар на постоянното външно министерство на Финландия, заедно с техните делегации.

Столтенберг: Сигурен съм, че можем да постигнем съгласие с Турция

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО миналата седмица - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари. Но Турция, дългогодишен член на алианса, изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, критикувайки балтийските държави, че толерират и дори подкрепят терористични групи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм