Варна обяви бедствено положение заради силния ураганен вятър и валежи. Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. Късно снощи жена загина, след като дърво се стовари върху нея. Тежка е обстановката и в Добричка област. 

Бурята във Варна започна около 18 ч. в събота. Скоростта на вятъра достигна 110 км/ч. Метеорологичните условия рязко се влошиха и малко след 2 часа през нощта кметът Благомир Коцев обяви режим на бедствено положение.

Огромни щети след урагана във Варненско

„Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети“, написа Коцев във „Фейсбук“. Общината призовава хората да останат по домовете си, защото не е възможно свободното придвижване.

Всички налични ресурси и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и да отстранят последиците от бедствието, се посочва още в изявлението на кмета на Варна. Kризисен щаб ще оценява щетите и ще предприеме незабавни мерки градът да се върне към нормален ритъм.

Над 30 сигнала за закъсали автомобили са получени в пожарната в Добрич, а над 70 за паднали дървета. По нейна информация бедстващи хора по пътищата няма. Най-тежка е обстановката по републиканската пътна мрежа от Добрич за Варна, Генерал Тошево и Балчик.

БУЛФОТО

Предупредителен жълт и оранжев код са в сила за опасно време в Източна България в неделя. Вятърът все още ще е силен и бурен, а по Черноморието - ураганен. Според синоптичната прогноза в следобедните часове вятърът постепенно ще отслабва, валежите ще спрат, а облачността и над източните райони ще се разкъсва.

БУЛФОТО

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм