Близо 20 процента от заведенията в Кърджали или са фалирали, или са редуцирали дейността си през последните две години, заради рестрикциите, свързани с пандемията от КОВИД 19. Това обяви координаторът на Българската асоциация на заведенията за Кърджали Кадир Мустафов.
Коментарът той направи по повод готвения от браншовата организация бойкот на новата заповед на министъра на здравеопазването, според която в региони в тъмночервена зона по заболяемост от КОВИД 19 работното време на заведенията се ограничава до 22 часа, и се намалява капацитетът на клиентите на 50 процента.
„При нас над 85 процента от персонала е ваксиниран и в същото време само чрез нас с популистки мерки се опитват да борят пандемията. От две години насам ограниченията засягат предимно нашия бранш, от който си вадят хляба хиляди хора, което си е чиста дискриминация.”, коментира Мустафов. По думите му вероятно по-голям бич от КОВИД мерките ще е и драстично скочилата цена на тока.
Справка в регистъра сочи, че в община Кърджали има 167 категоризирани заведения. Към днешна дата тези, които са с работно време и след 22.30 часа са 27, а само допреди 2-3 години броят на заведенията за хранене и развлечения работещи след 22,30 е бил около 40.