Българинът Пламен Георгиев Велинов е осъден в САЩ от федерално съдебно жури за заговор за рекламиране и разпространение на снимки и видеоклипове, изобразяващи сексуална експлоатация на малки деца, се разбира от прессъобщение на Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от БГНЕС.

Припомняме, че в края на 2021-ва година беше разбита групата за разпространение на педофилски клипове и пране на пари с участието на Пламен Велинов.

Разбиха група за разпространение на педофилски клипове, сред арестуваните има българин

Според представените по време на процеса доказателства 49-годишният Пламен Георгиев Велинов от София е помагал за управлението и администрирането на „Newstar Enterprise“ - интернет базиран бизнес, който печели от сексуалната експлоатация на уязвими деца под прикритието на "детски модел" чрез набор от уебсайтове, наречени „Newstar Websites“.

От около 2006 г. и до 2019 г. Велинов подпомагал предприятието, като подбирал деца, които да бъдат представени на уебсайтовете „Newstar“, редактирал изображения и видеоклипове на тези уебсайтове, комуникирал с клиентите, определял цените на видеоклиповете, активирал нови уебсайтове и създавал рекламни банери.

Съдят 40-годишен добричлия за отвличане и блудство с дете

По време на чат със съучастник Велинов описва едно дете като "ядрено секси", което подчертава, че е запознат с целта на уебсайтовете. Финансовите документи показват, че базираните в САЩ съучастници са превели повече от 400 000 долара на българската банкова сметка на Велинов във връзка със заговора.

Повечето от децата-жертви са били набирани от Украйна, Молдова и други страни в Източна Европа и са били особено уязвими поради възрастта и социално-икономическия си статус.

Педофил блудства с три деца във Варна, страхува се от линч

Велинов е осъден за един случай на заговор за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, участващи в сексуално поведение, и за един случай на заговор за разпространение на такива изображения. Присъдата му ще бъде произнесена на 18 април, а максималното наказание е 50 години затвор.

До момента са повдигнати обвинения на шестима членове на „Newstar Enterprise“ във връзка с уебсайтовете „Newstar“: Татяна Пауър, Кенет Пауър, Патрис Виловски-Мевора, Пламен Георгиев Велинов, Антъни Лий Кендъл, Мери Лу Бьоркман. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм