България е на първо място в света по брой златни медали на Международната олимпиада по лингвистика. За това съобщи във Фейсбук профила си инж. Александър Велинов - един от ръководителите на школите по лингвистика в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" и постоянен член на Международния борд на олимпиадата. 

Той се позовава на справка в страницата на Международната олимпиада по лингвистика в Уикипедия, актуализирана дни след като български ученици спечелиха четири медала и почетна грамота от най-престижния турнир за годината.

"Вече сме на първо място в света! Усилията ни се увенчаха със заслужен успех! 20 години труд, 20 години преподаване, 20 години Международна олимпиада по лингвистика и най-накрая България е на първо място по брой златни медали за всички времена!", написа Велинов.

"Нямам думи да изкажа радостта си. Нямам и възможност да спомена всички хора, които през цялото това време отделяха частица от себе си, за да стигнем до тук, за да бъдем наистина най-добрите в света. Благодаря на целия екип от преподаватели, бивши и настоящи състезатели и съмишленици за общите усилия, които ни доведоха до върха", добавя той.

Само преди дни най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха четири медала и почетна грамота от най-престижния турнир за годината, припомня dir.bg. Тази година страната ни бе домакин на 20-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по лингвистика. За седмица в Банско се събраха над 200 състезатели от близо 40 държави. Българските ученици спечелиха един златен, два сребърни и един бронзов медал, както и почетна грамота. 

Златният медал завоюва Константин Георгиев (12 клас, МГ Русе), който бе отличен и с грамота за най-добро решение на една от задачите. Сребърните отличия бяха за Теодор Малчев (12 клас, СМГ) и Рами Хенауи (12 клас, НПМГ). Бронзът пък отиде при Николай Георгиев (11 клас, ПМГ Силистра), а почетната грамота - при Ния Димитрова (11 клас, СМГ). Ръководители на отбора бяха Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ).

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм