България отново е на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда. Докога ще оглавяваме негативните класации на Европа и ще стигнем ли румънците? Отговори на тези въпроси потърсиха членът на УС на БСК Иван Велков, Християн Петков, оперативен директор на кариерен сайт, зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев и Мария Стоева, специалист по човешки ресурси в компания за подбор на персонал, пред NOVA.

Как да получавате две пенсии до живот

Данни на Евростат показват, че в страната ни минималната работна заплата е далеч под тези в много европейски държави. У нас тя е 398 евро. За сравнение – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.

Тревожни сигнали за пазара на труда - фирмите не търсят работници

По думите на Мария Стоева по-коректно би било да се сравняват средни работни заплати, а не минимални. Специалистът по човешки ресурси твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил най-голям от целия Европейски съюз. 

Експертите са категорични, че сравняване по еднакви сектори или географски сходни населени места би било по-коректно, отколкото това на минимални работни заплати.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм